BIZNIS

BiH u drugom kvartalu 2017. ostvarila povećanje izvoza za 13,91 posto u odnosu na isti period lani

BiH u drugom kvartalu 2017. ostvarila povećanje izvoza za 13,91 posto u odnosu na isti period lani

SARAJEVO (AA) – Bosna i Hercegovina je u drugom kvartalu 2017. godine ostvarila izvoz vrijednosti preko 5,35 milijardi konvertibilnih maraka (KM), što je povećanje od 13,91 posto u odnosu na isti period prethodne godine, istakli su danas iz Vanjskotrgovinske komore BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ahmet Egrlić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH kazao je da podaci za drugi kvartal 2017. godine pokazuju da se BiH okreće regionalnim partnerima.

“Uvoz u BiH u drugom kvartalu 2017. godine iznosi 8.771.985.000 KM, što je više za 13,9 posto u odnosu na isti period prošle godine. Ukupan obim vanjskotrgovinske razmjene je povećan za 13,88 posto, dok vanjskotrgovinski deficit u rugom kvartalu tekuće godine iznosi oko 3,4 milijarde KM. Porast izvoza ostvaren je u svim vodećim zemljama partnerima. Najveći porast je ostvaren u Srbiju, Hrvatsku, Holandiju, Crnu Goru, Tursku… Iz navedenih pokazatelja može se zaključiti da se BiH sve više okreće regionalnim partnerima. Nužno je napomenuti da najveću pokrivenost uvoza izvozom ostvarujem sa Austrijom i Njemačkom. Najznačajniji partner BiH u vanjskotrgovinskoj razmjeni je Evropska unija“, rekao je Egrlić.

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH istakao je zadovoljstvo rezultatima u drugom kvartalu, ali i uopšte u 2017. godini, posebno kada se uzme u obzir nestabilna politička situacija u zemlji.

“Za razliku od ranijih prilika, odlučili smo da zajednički ministarstvo i komora prezentujemo spoljnotrgovinski bilans BiH. Takav pristup će biti kvalitetniji nego do sada. U prvom polugodištu nastavljen je trend rasta razmjene sa svijetom. Važno je da je pokrivenost uvoza izvozom povećana za dva posto, sada je to oko 61 posto. Očekivali smo da pokrivenost bude 60 posto i plan ćemo ostvariti. Prije dvije godine pokrivenost je bila svega 50 posto. Imamo solidan trend i bilježimo bolje rezultate u razmjeni sa EU, svi parametri su vrlo dobri. Uprkos nepovoljnom političkom ambijentu u zemlji, ekonomija bilježi rast i rezultati su bolji nego prošle godine. To govori o otpornosti ekonomije BiH na sve izazove koje su prisutni i s kojima se suočavamo“, smatra Šarović.

Dodao je da su ključni partneri BiH u vanjskotrgovinskoj razmjeni Njemačka, Italija, Srbija, Hrvatska, Slovenija i Austrija, te da je karakteristika te saradnje odlična pokrivenost uvoza izvozom. Po njemu važno je naglasiti i povećanje pokrivenosti uvoza izvozom sa Srbijom, koje sada iznosi 53 posto, a do skora je bilo svega 40 posto. Do toga se došlo zahvaljujući izvozu uglja, koksa, željeza i još nekih proizvoda.

Kada je riječ o sporazumu o slobodnoj trgovini sa Republikom Turskom ministar Šarović kaže da su pregovori u dosta teškoj fazi, ali da se nada da će oni uspješno završiti.

“Suočavamo se sa vrlo teškim pregovorima oko izmjene i dopune sporazuma o Slobodnoj trgovini sa Turskom. BiH ima ekspanziju u nekoliko sektora koje moramo u budućem sporazumu definisati i tu imamo različite stavove sa partnerima iz Turske. Po pitanju izvoza ulja, brašna, pšenice, mesa, glukoznog šećera, moramo nastaviti teške razgovore sa pregovaračkim timom iz Turske“, kazao je Šarović.

Istakao je da je krenuo izvoz mesa u Tursku te da je otkupljeno peko 30.000 tovnih grla iz BiH.

“Prvi kamion kopnenim putem stigao je u Tursku 14. jula i to je važan trenutak. Time smo premostili smo barijeru i tu trgovinu učinili jeftinijom, bržom i efikasnijom. Izvoz ulja suncokreta se povećava iz godine u godinu i on je u prvih šest mjeseci dostigao 74 miliona KM. Izvoz brašna porastao je za 350 posto u odnosu na prošlu godinu“, rekao je Šarović.

U šest mjeseci 2017. godine obim razmjene BiH sa Turskom iznosio je 499 miliona KM. Izvoz u drugom kvartalu je iznosio 188 miliona KM i veći je u odnosu na isti period prošle godine za 19,3 posto. Iz Turske je uvezena roba u vrijednosti oko 310 miliona KM, što je povećanje za 6,72 posto. Pokrivenost uvoza izvozom je povećana na 60,7 posto.

Ministar Šarović je naglasio da barijere i dalje postoje u trgovini sa zemljama EU, CEFTA-e, ali i ostalim zemljama. Naveo je posljednji primjer Hrvatske, koja je povećala takse za sanitarni pregled voća i povrća, to za deset puta, na šta će njegovo ministarstvo ukazati komšijama.

“Ekonomiji BiH treba veća podrška u svakom pogledu. Rezultati pokazuju da se kompanije i poljoprivrednici bolje razumiju od političara i to treba jasni reći. EU i region su naši ključni partneri i naše mjere trebamo prilagođavati tome. Važno je da imamo značajne korake u trgovini sa CEFTA-om. To je uticalo na pokrivenost uvoza izvozom od skoro 80 posto. Perspektive mogu biti izvjesnije i povoljnije, ali nam je potreban bolji ambijent. Ukoliko bi se taj element popravio rezultati bi bili još značajniji“, jasan je Šarović.

DODAJTE KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR​:​

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

BIZNIS

VIŠE O BIZNISU

Federalni zavod za statistiku: BDP FBiH po stanovniku u 2016. iznosio 8.857 KM

Federalni zavod za statistiku: BDP po stanovniku u FBiH u 2016. iznosio 8.857 KM

e-Vijesti29/12/2017
Ministar Lluka: Na Kosovu neće biti poskupljenja struje

Ministar Lluka: Na Kosovu neće biti poskupljenja struje

e-Vijesti28/12/2017
Biznis forum bh. dijaspore održan u Tuzli: BiH napraviti atraktivnom zemljom za nova ulaganja

Biznis forum bh. dijaspore održan u Tuzli: BiH napraviti atraktivnom zemljom za nova ulaganja

e-Vijesti27/12/2017
Skupština Crne Gore počela raspravu o budžetu za 2018. godinu

Skupština Crne Gore počela raspravu o budžetu za 2018. godinu

e-Vijesti21/12/2017
Hrvatska: Ramljak osniva novu grupu u koju će preseliti zdravi dio Agrokora

Hrvatska: Ante Ramljak osniva novu grupu u koju će preseliti zdravi dio Agrokora

e-Vijesti20/12/2017
Kosovo domaćin sastanka Ministarskog saveta za energetsku zajednicu

Kosovo domaćin sastanka Ministarskog saveta za energetsku zajednicu

e-Vijesti14/12/2017
Hrvatska: Osnovana Udruga dobavljača Agrokora

Hrvatska: Osnovana Udruga dobavljača Agrokora

e-Vijesti14/12/2017
Najveća investicija u istoriji: Američka kompanija će graditi termoelektranu "Novo Kosovo"

Najveća investicija u istoriji: Američka kompanija će graditi termoelektranu “Novo Kosovo”

e-Vijesti13/12/2017
Na Kosovu ove godine 40 hiljada novozaposlenih

Na Kosovu ove godine 40 hiljada novozaposlenih

e-Vijesti08/12/2017
Šarović nakon sastanka sa Akdagom: BiH i Turska po pitanju investicija mogu mnogo više

Šarović nakon sastanka sa Akdagom: BiH i Turska po pitanju investicija mogu mnogo više

e-Vijesti08/12/2017