BIZNIS

Hrvatska: Adria Hotel Forum okupio regionalne hotelijersko-turističke prvake

Hrvatska: Adria Hotel Forum okupio regionalne hotelijersko-turističke prvake

ZAGREB (AA) – Premijer Tihomir Orešković otvorio je u hotelu Sheraton 4. Adria Hotel Forum (AHF), najveću regionalnu hotelsko-investicijsku konferenciju koja je okupila oko 300 domaćih i stranih investitora, hotelijera, konzultanata i turističkih dužnosnika koji će kroz dva dana konferencije raspravljati o problematici i razvoju regionalnog turizma, javlja Anadolu Agency (AA).

Na dvodnevnoj će konferenciji sudjelovati oko 50 panelista, stručnjaka iz područja turizma i hotelijerstva, od kojih je polovica iz inozemstva, s područja cijele Europe.

Premijer Tihomir Orešković u svom je uvodnom govoru AHF-a naglasio važnost privlačenja investitora u hrvatski turizam i popratne djelatnosti. Kazao je kako je turizam sa udjelom od 20 posto BDP-a jedna od najvažnijih hrvatskih gospodarskih grana sa značajnim rastom kroz dugi niz godina. Istaknuo je prošlogodišnji porast noćenja za 7 posto i s tim vezan rast prihoda.

„Hrvatska je prošle godine zaradila više od 8 milijardi eura samo od stranih turista“, kazao je premijer i dodao kako je pola milijarde eura uloženo u taj sektor kroz 25 novih hotela i dodatnih atraktivnih sadržaja.

Premijer je naglasio kako su najave investicija u turizam za 2016. godinu za 40 posto više, te kako očekuje da će ta ulaganja rezultirati podizanjem standarda građana. Predstavio je nekoliko strateških projekata u turizmu: zračno pristanište na Malom Lošinju, hotel Park sa pet zvjezdica u Rovinju, hotel Costa Bella u Medinama te auto-kamp Punta Nova, kao i još 12 potencijalnih projekata zanimljivih investitorima.

Hrvatski ministar turizma Anton Kliman također je istaknuo turizam kao najpropulzivniju gospodarsku granu te poručio kako Hrvatskoj treba razvoj hotelijerstva za daljnje jačanje konkurentnosti.

„Strategija razvoja turizma do 2020. godine predviđa izgradnju oko 20.000 novih hotelskih soba i ulaganja od oko 2,2 milijarde eura u izgradnju novih hotela. Prošle godine u hrvatski turistički sektor investitori su uložili oko pola milijarde eura, a ove godine očekujemo oko 676 milijuna eura investicija, od čega polovicu u hotelijerski sektor“, kazao je Kliman.

Branimir Gvozdenović, ministar održivog razvoja i turizma Crne Gore, izrazio je zadovoljstvo činjenicom da u sferi turizma regija zajednički napreduje.

„Mediteran mora zajedno da se dogovara, zajednički moramo da radimo na promociji Jadranskog mora i da turizam u regionu bude pokretačka ekonomska snaga“, kazao je Gvozdenović i naglasio kako na Mediteran dolazi oko trećinu svih turističkih putovanja.

Istaknuo je kako turizam u dijelu zemalja regije donosi 20 posto BDP-a, zapošljava ogroman broj ljudi i ima velik potencijal. Izjavio je kako je u svijetu svaki deseti čovjek zaposlen u turizmu, kako trenutno u svijetu putuje više od milijardu ljudi, a 50-ih godina prošlog stoljeća putovalo je oko 50 miliona ljudi.

Gvozdenović je istaknuo Crnu Goru kao turističku destinaciju na kojoj je u malo prostora ponuđeno mnogo raznolikih sadržaja.

Izaslanica Ministarstva za gospodarski razvoj i tehnologiju Slovenije, jednog od pokrovitelja AHF-a, Eva Štravs Podlogar je istaknula važnost suradnje u regiji na području turizma, kako kroz konkretne oblike suradnje, tako i kroz razmjenu znanja i iskustava.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić kratko je istaknuo kako je Zagreb najbolja hrvatska kontinentalna destinacija čiji je program Adventa ocijenjen ponajboljim u Europi.

Među sudionicima AHF-a su predstavnici nekih od najjačih hotelskih brendova i investicijskih fondova u svijetu. Tijekom AHF-a održat će se i zatvoreni radni sastanak 25 domaćih i stranih hotelijera, koji će raspraviti deset glavnih izazova i ograničenja te po završetku Foruma ponuditi rješenja.

 

DODAJTE KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR​:​

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

VIŠE O BIZNISU

INFOGRAFIKA - Turska rekorder u Evropi po broju novih radnih mjesta

INFOGRAFIKA – Turska rekorder u Evropi po broju novih radnih mjesta

e-Vijesti18/10/2017
Siguran plasman i naplata: Izvoz mesa u Tursku prilika za proizvođače u Sandžaku

Siguran plasman i naplata: Izvoz mesa u Tursku prilika za proizvođače u Sandžaku

e-Vijesti16/10/2017
Turska i Srbija povećavaju vanjskotrgovinsku razmjenu na tri milijarde dolara

INFOGRAFIKA: Turska i Srbija povećavaju vanjskotrgovinsku razmjenu na tri milijarde dolara

e-Vijesti13/10/2017
Čović otvorio mikro sajam privrede "BiH2World" u Stuttgartu

Čović otvorio mikro sajam privrede “BiH2World” u Stuttgartu

e-Vijesti13/10/2017
Protest u Bratuncu: Dodatnim premijama riješiti probleme malinara

Protest u Bratuncu: Dodatnim premijama riješiti probleme malinara

e-Vijesti13/10/2017
INFOGRAFIKA - Turska ekonomija stabilnim rastom tjera svjetske kuće na revizije predviđenih stopa

Turska ekonomija stabilnim rastom tjera svjetske kuće na revizije predviđenih stopa

e-Vijesti12/10/2017
Turkish Airlines predstavio letove iz Beograda za Gruziju

Turkish Airlines predstavio letove iz Beograda za Gruziju

e-Vijesti12/10/2017
Crna Gora dobija luksuzni turistički eko kompleks na Skadarskom jezeru

Crna Gora dobija luksuzni turistički eko kompleks na Skadarskom jezeru

e-Vijesti11/10/2017
Najmanje četvero poginulih u eksploziji rafinerije u Izmiru

Najmanje četvero poginulih u eksploziji rafinerije u Izmiru

e-Vijesti11/10/2017
Šarović: Zvanična dozvola za izvoz piletine iz BiH u EU za 20-ak dana

Šarović: Zvanična dozvola za izvoz piletine iz BiH u EU za 20-ak dana

e-Vijesti09/10/2017