VIJESTI

Mekalister: Srbija stoji dobro, sve zemlje Balkana imaju evropsku perspektivu

Mekalister: Srbija stoji dobro, sve zemlje Balkana imaju evropsku perspektivu

BEOGRAD (AA) – Predsedavajući Komitetom za spoljne poslove Evropskog parlamenta i evropski izvestilac za Srbiju Dejvid Mekalister ocenio je da je situacija u Srbiji dobra i da Srbija i Crna Gora prednjače u ekonomskim reformama u regionu, javlja Anadolu Agency.

Mekalister je rekao da sve zemlje Balkana imaju evropsku perspektivu i da „nije tajna“ da on želi da vidi Srbiju što pre u EU, jer je bez nje evropska porodica nepotpuna.

„Žao mi je što nas napušta Velika Britanija. Opet će biti 27 članica EU, ali verujem da će mesta 28. i 29. biti rezervisana za Srbiju i Crnu Goru“, rekao je Mekalister na konferenciji za novinare posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Mekalister je dodao da ne može da da precizan datum Srbiji za ulazak u EU i da to zavisi od njenog napretka u reformama i otvaranju poglavlja, ali da pre svega „ima posla“ u vezi sa vladavinom prava i borbom protiv kriminala.

„Do sada je 10 poglavlja otvoreno, dva su privremeno zatvorena. Želeo bih da vidim da se što više poglavlja otvore što pre. Ako Srbija naporno radi, mislim da svako dodatno poglavlje znači signal za narod Srbije da smo ozbiljni“, rekao je Mekalister.

On je Vučiću zahvalio na tome što radi na miru u regionu i dodao da je u to uključena i EU, jer nestabilnost na Balkanu uvek ima ozbiljne i loše posledice.

Mekalister je ocenio da je suficit u budžetu Srbije ogroman uspeh i pozvao „sve odgovorne političare“ da nastave sa ekonomskim reformama. Mekalister je dodao da su politička i ekonomska stabilnost na Balkanu važne za celu Evropu.

Vučić je rekao da je sa Mekalisterom razgovarao o evropskoj perspektivi Srbije, o internom dijalogu o Kosovu i Metohiji i integracijama celog regiona u EU.

„Rekao sam da je Srbija čvrsto na evropkom putu. Srbija želi rešavanje problema trajno, ne želi zamrznuti konflikt. Dobro sam razumeo sve ono što Evropa zamera Srbiji po pitanju različitih poglavlja, u pravosuđu, uopšte u oblasti vladavini prava“, rekao je Vučić.

On je dodao da ima bojazni za region, ali da veruje da će one biti prevaziđene uz podršku evropskih partnera, ali nije precizirao kakve to bojazni ima.

Vučić je dodao da su, kada je reč o pridruživanju Srbije EU, tri pitanja najvažnija – Kosovo, spoljna politika Srbije i odnos prema Rusiji i vladavina prava.

„Ključno pitanje je Kosovo, a drugo ključno pitanje je naš odnos sa Rusijom. Od sve te vladavine prava, najviše me boli glava oko odnosa Beograda i Prištine. Samo Srbija ima poglavlje 35 i ono se prožima kroz više poglavlja. Zato nam je unutrašnji dijalog važan“, rekao je Vučić.

On je rekao da je Srbija sa Kosovom spremna da razgovara o kompromisu i to „o stvarnom kompromisu, a ne tome kako će to da izgleda pred stranim političarima“.

Mekalister je na konferenciji poručio da se za dve nedelje vraća u Beograd i da mu je nestajala „dnevna doza srpske politike“, da ga Srbija veoma interesuje i da je počeo da proučava njenu komplikovanu istoriju. On je u šali rekao da ove godine ne može da ide na Dragačevski sabor trubača u Guči, ali da se nada da će to učiniti naredne i da se nada da će mu domaćin biti ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

DODAJTE KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR​:​

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

VIJESTI

VIŠE O VIJESTIMA

Afganistan: U bombaškom napadu 11 ranjenih

Afganistan: U bombaškom napadu 11 ranjenih

e-Vijesti30/12/2017
Protesti u Iranu prošireni na više gradova, intervenisala i policija

Protesti u Iranu prošireni na više gradova, intervenisala i policija

e-Vijesti30/12/2017
U Briselu održan protest protiv Trumpove odluke o Jerusalemu