BIZNIS

Samit o saradnji u turizmu 16 zemalja i Kine u Sarajevu: Kineske turiste nužno zadržati duže u regionu

Samit o saradnji u turizmu 16 zemalja i Kine u Sarajevu: Kineske turiste nužno zadržati duže u regionu

SARAJEVO (AA) – Bosna i Hercegovina domaćin je Samita na visokom nivou o saradnji u oblasti turizma između Kine i zemalja centralne i istočne Evrope. Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, koji predsjedava Samitom, istakao je da se nada da će konferencija donijeti dobre rezultate, te da će pronaći načine da se kineski turisti u BiH i regionu zadrže duže od dva dana, koliko se sada zadržavaju, javlja Anadolu Agency (AA).

BiH je na Samitu u Rigi prošle godine dobila organizaciju konferencije u oblasti turizma 16 zemalja i Kine, a planirano je da po okončanju samita učesnici usvoje zajedničku izjavu.

“Uvjeren sam da će ova konferencija unaprijediti turističke ponude zemalja i obezbijediti više turista iz Kine. U turističkoj industriji to je najbrže rastuća zemlja i BiH očekuje mnogo u tom smislu, posebno imajući u vidu da je BiH izpregovarala sporazum o ukidanju viza za građane Kine i obrnuto. Svakako da je doprinos razvoju turizma i činjenica da je komunikacija efikasnija i brža, jer imamo više destinacija koje povezuju BiH, odnosno ovaj dio Evrope sa Kinom. U posljednjih pet godina dolazak kineskih turista se upeterostručio i u 2016. godini u BiH je boravilo njih blizu 17.000. No, činjenica je da se oni zadržavaju samo dva dana i ovo je pokušaj da oni duže ostaju u BiH“, kazao je Šarović.

Dodao je da je nedostatak prevodilaca sa kineskog jezika problem, te da će BiH na tome raditi u budućnosti. Prema riječima ministra potrebno je i da BiH izvrši brendiranje određenih destinacija, koje kineski turisti najviše a to su prije svih Sarajevo i Mostar.

Sa kineskom delegacijom doputovalo je i desetak veoma ozbiljnih touroperatera i Šarović se nada da će to znati iskoristiti bh. privrednici iz oblasti turizma.

“Na njima je da uspostave kvalitetnu saradnju. U svakom slučaju sam optimista kada je u pitanju razvoj turizma sa Narodnom Republikom Kinom“, zaključio je Šarović.

Du Jiang, zamjenik ministra turizma NR Kine izrazio je veliko zadovoljstvo što je došao u Sarajevo, koji je poznati svjetski multikulturalni grad.

“Turistička saradnja između Kine i zemalja centralne i istočne Evrope u zadnjih godina bilježi rast i zaista zadivljujuće rezultate. Broj turista koji posjećuju Kinu, ali i zemlje ovog regiona je povećan sa 500.000 u 2011. godini na 1,25 miliona u 2016., što je povećanje za jedan i po puta. Zabilježili smo tako dobar rezultat zahvaljujući intenzivnoj saradnji između Kine i 16 zemalja centralnoistočne Evrope, kao i uspostavljanju cijelog niza mehanizama za takvu saradnju u okviru 16+1. Duboko sam uvjeren u dobru budućnost turističke saradnje 16+1, kao i u uspjeh ove današnje konferencije“, naglasio je Jiang.

Šef kineske delegacije dodao je da BiH predstavlja atraktivnu turističku destinaciju za građane njegove zemlje, jer ima bogatu kulturnu i istorijsku ponudu. Istakao je da je u periodu od januara do septembra ove godine broj kineskih turista iznosio više od 20.000, što pokazuje da ima prostora za još veći rast.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara konferenciju o turizmu u Sarajevu vidi kao dobru uvertiru za Samit premijera 16+1, kojem će prisustvovati 27. i 28. novembra u Budimpešti.

“Saradnja u turizmu je izuzetno značajna, jer turizam postaje sve važnija privredna grana koja se razvija izuzetno pozitivnom dinamikom. U odnosu na porast turizma u posljednje tri godine BiH se nalazi među 20 zemalja svijeta po najvećem broju turističkih posjeta, što raduje“, kazao je Zvizdić.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH govorio je i o saradnji sa Kinom i u drugim oblastima.

“Posebno u oblasti energetike. Zbog toga će u Budimpešti biti potpisan jedan ugovor o izgradnji bloka Termoelektrane sedam u Tuzli, ali i brojnih drugih projekata, kao što su autoputevi u Republici Srpskoj, novi energetski projekti, inovativni forum za IT tehnologije, koji će biti održan iduće godine u BiH… Dakle, jedan čitav spektar vrlo značajne saradnje i moram reći da Kina tu pokazuje vrlo ozbiljne namjere za ulaganje u BiH i u cijelu centralnu i istočnu Evropu“, naveo je Zvizdić.

DODAJTE KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR​:​

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

VIŠE O BIZNISU

Federalni zavod za statistiku: BDP FBiH po stanovniku u 2016. iznosio 8.857 KM

Federalni zavod za statistiku: BDP po stanovniku u FBiH u 2016. iznosio 8.857 KM

e-Vijesti29/12/2017
Ministar Lluka: Na Kosovu neće biti poskupljenja struje

Ministar Lluka: Na Kosovu neće biti poskupljenja struje

e-Vijesti28/12/2017
Biznis forum bh. dijaspore održan u Tuzli: BiH napraviti atraktivnom zemljom za nova ulaganja

Biznis forum bh. dijaspore održan u Tuzli: BiH napraviti atraktivnom zemljom za nova ulaganja

e-Vijesti27/12/2017
Skupština Crne Gore počela raspravu o budžetu za 2018. godinu

Skupština Crne Gore počela raspravu o budžetu za 2018. godinu

e-Vijesti21/12/2017
Hrvatska: Ramljak osniva novu grupu u koju će preseliti zdravi dio Agrokora

Hrvatska: Ante Ramljak osniva novu grupu u koju će preseliti zdravi dio Agrokora

e-Vijesti20/12/2017
Kosovo domaćin sastanka Ministarskog saveta za energetsku zajednicu

Kosovo domaćin sastanka Ministarskog saveta za energetsku zajednicu

e-Vijesti14/12/2017
Hrvatska: Osnovana Udruga dobavljača Agrokora

Hrvatska: Osnovana Udruga dobavljača Agrokora

e-Vijesti14/12/2017
Najveća investicija u istoriji: Američka kompanija će graditi termoelektranu "Novo Kosovo"

Najveća investicija u istoriji: Američka kompanija će graditi termoelektranu “Novo Kosovo”

e-Vijesti13/12/2017
Na Kosovu ove godine 40 hiljada novozaposlenih

Na Kosovu ove godine 40 hiljada novozaposlenih

e-Vijesti08/12/2017
Šarović nakon sastanka sa Akdagom: BiH i Turska po pitanju investicija mogu mnogo više

Šarović nakon sastanka sa Akdagom: BiH i Turska po pitanju investicija mogu mnogo više

e-Vijesti08/12/2017