BIZNIS

Šarović nakon sastanka sa Akdagom: BiH i Turska po pitanju investicija mogu mnogo više

Šarović nakon sastanka sa Akdagom: BiH i Turska po pitanju investicija mogu mnogo više

SARAJEVO (AA) – Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović nakon sjednice Zajedničke ekonomske komisije između Bosne i Hercegovine i Republike Turske, kojoj je prisustvovao zamjenik premijera Republike Turske Recep Akdag, poručio je da su zajednički konstatovali da je ekonomska i trgovinska saradnja dvije zemlje jedan od važnijih vanjskotrgovinskih odnosno ekonomskih prioriteta i BiH i Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

Cilj održavanja današnje sjednice Zajedničke komisije je bio razmatranje napretka u saradnji u oblastima trgovine i investicija, poljoprivrede, energije, turizma i transporta. Razmotreni su i značajni neiskorišteni potencijali dvije zemlje, s fokusom na stimulisanje novih oblika investicione saradnje.

"Moja ocjena je da je i ova sjednica protekla uspješno, da je rezultirala dobrim rezultatima i perpektivom za naše sveukupne odnose. Ovo je prilika da kažem da smo zajednički konstatovali da je ekonomska i trgovinska saradnja dvije zemlje jedan od važnijih vanjskotrgovinskih, odnosno ekonomskih prioriteta i BiH i prijateljske Turske te da smo zajednički zaključili da smo spremni za novi iskorak", istakao je Šarović nakon potpisivanja protokola sa današnje sjednice.

Podsjetio je da je u 2016. godini obim trgovinske razmjene iznosio 600 miliona dolara te da će u 2017. godini taj obim razmjene vjerovatno porasti na 700 miliona dolara.

"Što ukazuje da se u kontinuitetu obim naše razmjene uvećava po stopi od najmanje deset posto. Zajednički smo konstatovali i zacrtali naše ciljeve da učinimo sve da obim razmjene u 2018. godini dostigne 800 miliona dolara, a u 2019. dođemo do ciljne cifre od milijardu dolara", naglasio je Šarović.

Zajednički su ocijenili da je to moguće i dostupno.

"Dvije zemlje treba da se pripreme i otklone prepreke koje stoje na putu da za dvije godine dostignemo toliko željenu razmjenu i čime bi se Turska pozicionirala među najvažnije ekonomske vanjskotrgovinske partnere BiH", rekao je Šarović.

Na današnjoj sjednici definisani su i kratkoročni ciljevi u 2018. godini.

"U tom smislu, u fokusu našeg interesovanja, pored trgovine, bila su i pitanja investicija. Ocijenili smo da po pitanju investicija možemo da učinimo mnogo više. Također smo ocijenili da je turizam, a posebno zdravstveni turizam, oblasti u kojima postoje značajni potencijali između dvije zemlje. Ocijenili smo da je razvoj infrastrukture, posebno transporta i drumskog saobraćaja, limitirajući faktor koji negativno utiče na ukupne ekonomske odnose i da ovom pitanju, razvoju infrastrukture, posebno saobraćajne između dvije zemlje trebamo posvetiti mnogo veću pažnju", istakao je ministar Šarović.

Dogovor je da u prva tri mjeseca delegacija BiH posjeti Tursku i upozna se sa aktivnostima i dostignućima Turske u oblastima javno-privatnog partnerstva kao važne oblasti na koju će u narednom periodu biti usmjereno više pažnje.

"Posebno oko javno-privatnog partnerstva u oblasti zdravstva i tu imamo već i određene konkretne dogovore", dodao je bh. ministar.

Zajednički su ocijenili da potencijali za ekonomsko-trgovinski saradnju nisu iscrpljeni i da predstoji značajan period.

Šarović je kazao i da se slaže da je asortiman proizvoda koje BiH izvozi u Tursku dosta sužen, ali to nije pitanje njihove saradnje, odnosa ili neka normativna prepreka, nego je to pitanje za naše proizvođače, za komore, da se zadovolje standardi koji se traže u Turskoj, uključujući ne samo kvalitet nego i količinu.

"Turska je izrazila spremnost da nam pokaže svoja iskustva u izgradnji infrastrukture, i saobraćajne, kroz model javno-privatnog partnerstva. Oni su taj model doveli do savršenstva", dodao je Šarović.

DODAJTE KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR​:​

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

BIZNIS

VIŠE O BIZNISU

Federalni zavod za statistiku: BDP FBiH po stanovniku u 2016. iznosio 8.857 KM

Federalni zavod za statistiku: BDP po stanovniku u FBiH u 2016. iznosio 8.857 KM

e-Vijesti29/12/2017
Ministar Lluka: Na Kosovu neće biti poskupljenja struje

Ministar Lluka: Na Kosovu neće biti poskupljenja struje

e-Vijesti28/12/2017
Biznis forum bh. dijaspore održan u Tuzli: BiH napraviti atraktivnom zemljom za nova ulaganja

Biznis forum bh. dijaspore održan u Tuzli: BiH napraviti atraktivnom zemljom za nova ulaganja

e-Vijesti27/12/2017
Skupština Crne Gore počela raspravu o budžetu za 2018. godinu

Skupština Crne Gore počela raspravu o budžetu za 2018. godinu

e-Vijesti21/12/2017
Hrvatska: Ramljak osniva novu grupu u koju će preseliti zdravi dio Agrokora

Hrvatska: Ante Ramljak osniva novu grupu u koju će preseliti zdravi dio Agrokora

e-Vijesti20/12/2017
Kosovo domaćin sastanka Ministarskog saveta za energetsku zajednicu

Kosovo domaćin sastanka Ministarskog saveta za energetsku zajednicu

e-Vijesti14/12/2017
Hrvatska: Osnovana Udruga dobavljača Agrokora

Hrvatska: Osnovana Udruga dobavljača Agrokora

e-Vijesti14/12/2017
Najveća investicija u istoriji: Američka kompanija će graditi termoelektranu "Novo Kosovo"

Najveća investicija u istoriji: Američka kompanija će graditi termoelektranu “Novo Kosovo”

e-Vijesti13/12/2017
Na Kosovu ove godine 40 hiljada novozaposlenih

Na Kosovu ove godine 40 hiljada novozaposlenih

e-Vijesti08/12/2017
Svjetska banka preporučila Crnoj Gori reformu penzionog sistema

Svjetska banka preporučila Crnoj Gori reformu penzionog sistema

e-Vijesti05/12/2017