BIZNIS

Svjetska banka preporučila Crnoj Gori reformu penzionog sistema

Svjetska banka preporučila Crnoj Gori reformu penzionog sistema

PODGORICA (AA) – Crnogorska nacija spada među najstarije u Evropi i država treba da radi na promociji dužeg radnog vijeka stanovništa, poruka je predstavnika Svjetske banke, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz ove međunarodne institucije preporučeno je crnogorskim vlastima da krenu u reformu koja će obuhvatiti reviziju liste zanimanja koja su obuhvaćena mogućnošću prijevremenog penzionisanja.

U Podgorici je danas predstavljena Studija pod nazivom "Opcije za reformisanje sistema prijevremenog penzionisanja za posebna i opasna zanimanja u Crnoj Gori“.

Iz Svjetske banke je poručeno da je penzioni sistem u Crnoj Gori neodrživ, da nije samofinansirajući i da država mora krenuti u reforme.

U cilju sprječavanja ranog napuštanja tržišta rada u Crnoj Gori trebalo bi, prema riječima predstavnika Svjetske banke (WB), ograničiti prijevremeno penzionisanje na osnovu dugog radnog staža, revidirati listu zanimanja koja su obuhvaćena tom mogućnošću i promovisati duži radni vijek.

Konsultantkinja Svjetske banke, Agnieszka Chlon-Dominczak, kazala je da WB preporučuje Crnoj Gori da ograniči prijevremeno penzionisanje na osnovu raznih vrsta politika i poveća zaposlenost starijih radnika.

“Preporučujemo reviziju liste zanimanja koja su obuhvaćena mogućnošću prijevremenog penzionisanja, uz učešće medicinskih stručnjaka, kao i transparentno finansiranje prijevremenog penzionisanja”, rekla je Chlon-Dominczak.

Kada je riječ o ograničavanju prijevremenog penzionisanja na osnovu dugog radnog staža, trebalo bi raditi na ukidanju mogućnosti prijevremenog penzionisanja na osnovu godina staža i treba osnažiti mjere prevencije i rehabilitacije kao rješenja „ranog upozorenja“, kojima se izbjegava skupa deaktivacija starijih radnika.

Govoreći o reviziji liste zanimanja koja su obuhvaćena mogućnošću prijevremenog penzionisanja, naglašeno je, da procenat radnika koji imaju pravo na prijevremeno penzionisanje treba ograničiti na manje od dva odsto radne snage, poželjno na oko jedan odsto, ne uključujući vojsku i policiju.

“Vrste radnih mjesta koji imaju pravo na beneficirani radni staž treba ograničiti na kategorije za koje je to neophodno na osnovu rizika po zdravlje ili odgovornosti za druge ljude, u čemu treba uključiti specijalistu medicine rada i definisanje vrste radnih mjesta umjesto zanimanja”, navela je Chlon-Dominczak.

Ona je istakla da s obzirom na trenutnu situaciju u Crnoj Gori, presudno je pravilno odrediti momenat sprovođenja reforme, a sa pripremnim radnjama trebalo bi krenuti relativno brzo.

Viši ekonomista u Svjetskoj banci, Zoran Anušić, kazao je da Crna Gora spada među najstarije evropske nacije, što je jedan signal koji sugeriše da će pritisak na to da ljudi rade duže biti veći.

“Radna aktivnost i radno sposobnih iznad 50 godina je na dnu evropske ljestice, što je još jedan signal koji kaže da se ona mora povećati i truditi se da sistem bude takav da se radi što duže”, rekao je Anušić.

Prema njegovim riječima, nakon krize 2008. godine, omjer korisnika i penzionera se pogoršao, odnosno dinamika penzionera bila je brža od dinamike osiguranika.

“Postavlja se pitanje koliko su u tome učestvovale mjere iz 2010. godine, kada je uvedeno nekoliko mogućnosti prijevremene penzije”, naveo je Anušić.

On je istakao da Crna Gora ima neobičnu situaciju da kada neko ode u penziju sa beneficiranim radnim stažom, zaposli se i nastavi da prima penziju i punu platu.

„Time se stimuliše rani odlazak u penziju, što ima negativan učunak na tržište rada na razne načine”, smatra Anušić.

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić, kazao je da je reformu penzijskog sistema, započetu 2003. godine reformom sistema tekućeg finansiranja, podržala i kreditirala WB kroz projekat "Investiranje u administraciju penzijskog sistema“.

“Saradnja sa WB nastavljena je i tokom 2010. godine, kroz aktivnosti u vezi sa utvrđivanjem radnih mjesta na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem”, naveo je Purišić.

Prema njegovim riječima, zahvaljujući finansijskoj podršci WB angažovana je renomirana institucija, koja je napravila listu radnih mjesta, na kojima se staž računa sa uvećanim trajanjem, koja je bila osnov za donošenje podzakonskih akata kojima se reguliše staž osiguranja sa uvećanim trajanjem.

“Crna Gora je 2004. i 2011. godine realizovala dvije značajne reforme penzijskog sistema. Međutim, rezultati ovih reformi znatno su neutralisani propisivanjem ad hoc posebnih povoljnijih uslova penzionisanja za pojedine kategorije osiguranika”, precizirao je Purišić.

Zbog toga je, kako smatra Purišić, neophodno nastaviti reformu penzijskog sistema, usaglašenu sa politikama EU, koja bi bila usmjerena na spriječavanje ranog napuštanja tržišta rada i ranog penzionisanja.

DODAJTE KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR​:​

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

BIZNIS

VIŠE O BIZNISU

Federalni zavod za statistiku: BDP FBiH po stanovniku u 2016. iznosio 8.857 KM

Federalni zavod za statistiku: BDP po stanovniku u FBiH u 2016. iznosio 8.857 KM

e-Vijesti29/12/2017
Ministar Lluka: Na Kosovu neće biti poskupljenja struje

Ministar Lluka: Na Kosovu neće biti poskupljenja struje

e-Vijesti28/12/2017
Biznis forum bh. dijaspore održan u Tuzli: BiH napraviti atraktivnom zemljom za nova ulaganja

Biznis forum bh. dijaspore održan u Tuzli: BiH napraviti atraktivnom zemljom za nova ulaganja

e-Vijesti27/12/2017
Skupština Crne Gore počela raspravu o budžetu za 2018. godinu

Skupština Crne Gore počela raspravu o budžetu za 2018. godinu

e-Vijesti21/12/2017
Hrvatska: Ramljak osniva novu grupu u koju će preseliti zdravi dio Agrokora

Hrvatska: Ante Ramljak osniva novu grupu u koju će preseliti zdravi dio Agrokora

e-Vijesti20/12/2017
Kosovo domaćin sastanka Ministarskog saveta za energetsku zajednicu

Kosovo domaćin sastanka Ministarskog saveta za energetsku zajednicu

e-Vijesti14/12/2017
Hrvatska: Osnovana Udruga dobavljača Agrokora

Hrvatska: Osnovana Udruga dobavljača Agrokora

e-Vijesti14/12/2017
Najveća investicija u istoriji: Američka kompanija će graditi termoelektranu "Novo Kosovo"

Najveća investicija u istoriji: Američka kompanija će graditi termoelektranu “Novo Kosovo”

e-Vijesti13/12/2017
Na Kosovu ove godine 40 hiljada novozaposlenih

Na Kosovu ove godine 40 hiljada novozaposlenih

e-Vijesti08/12/2017
Šarović nakon sastanka sa Akdagom: BiH i Turska po pitanju investicija mogu mnogo više

Šarović nakon sastanka sa Akdagom: BiH i Turska po pitanju investicija mogu mnogo više

e-Vijesti08/12/2017