VIJESTI

Zolak: Počele padati cijene lijekova koji se izdaju bez recepta

Zolak: Počele padati cijene lijekova koji se izdaju bez recepta

BANJALUKA (AA) – Puni efekti primjene Pravilnika o lijekovima Bosne i Hercegovine biće poznati kada bude izrađen Izvještaj o potrošnji lijekova, a zbog tržišne utakmice podignute cijene lijekova koji se izdaju bez recepta počele su padati, rekao je danas Aleksandar Zolak, v.d. direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

"Govorili smo o procjenama, to je 10 do 12 odsto ušteda, ali primarno za institucije zdravstvenog sistema, fondove. Ljudi koji kupuju lijekove bez recepta su osjetili povećanje cijena, ali to je bilo privremenog karaktera odnosno jedna vrsta pokušaja industrije da kompenzuje gubitke koje je trpila na lijekovima koji se izdaju na recept i to sada već ima trend opadanja", rekao je Zolak.

Cijene lijekova bile su jedna od tema današnjeg sastanka Zolaka sa Draganom Bogdanićem, ministrom zdravlja i socijalne zaštite RS, a razgovarali su i o prostorijama koje Agencija iznajmljuje od Ministarstva, imenovanju Stručnog vijeća Agencije i drugim problemima.

"Sad znam koje su poteškoće u radu i tražiću da se ti problemi razrješe, jer je ovo značajna Agencija", rekao je Bogdanić i dodao da je preko 200 lijekova na čekanju odnosno registraciji, te da Savjet ministara BiH mora naći način kako da se problemi prevaziđu.

Bogdanić je govoreći o cijenama lijekova u BiH istakao da je Pravilnik stupio na snagu polovinom godine, ali da su cijene određenih lijekova na slobodnom tržištu porasle tako da ne očekuje da će rezultati biti onakvi kakvi su se predviđali.

Odgovarajući na pitanja novinara o kubanskoj vakcini za liječenje raka pluća Zolak je istakao da je Agencija omogućila da se ovaj lijek nađe na tržištu u BiH.

"Ostatak bi trebalo da urade institucije zdravstvenog sistema da bi se taj lijek u praksi na što povoljniji i pristupačniji način obezbjedio onima kojima je najpotrebniji", rekao je Zolak.

Dragan Bogdanić je istakao da je u toku kliničko ispitivanje kako bi se uvjerili da li ova vakcina djeluje kao što je predstavljeno, nakon čega će biti odlučeno šta dalje.

Bogdanić je komentarisao i uvođenje materinskog dodatka za nezaposlene žene koje će nakon rođenja prvog i drugog djeteta po 12 mjeseci, a trećeg i četvrtog po 18 mjeseci dobijati naknadu od 405 KM.

"Mislim da je ovo jako dobra mjera koja će budžet RS u narednim godinama koštati preko 30 miliona KM, ali da je obaveza društva i Vlade da tu mjeru donese. Stavili smo i zaštitne mehanizme da ne može doći do zloupotreba, a na ovaj način rasteretili smo i poslodavce", kazao je Bogdanić.

Govoreći o Nacrtu zakona o zabrani pušenja u RS, koji predviđa visoke novčane kazne za nepoštivanje zakonskih odrebi, Bogdanić je objasnio da nakon usvajanja nacrta slijede javne rasprave pa prijedlog zakona.

"Ako je ovakav zakon provodljiv u svim zemljama Evropske unije ne vidim zašto ne bio provodljiv i ovdje. Nije propao ni turizam, ni ugostiteljstvo i ne vidim ni jedan razlog da će se to samo desiti na prostoru RS", kazao je on.

Naglasio je da postoji prostor za korekciju propisanih kazni ukoliko za to bude potrebe, ali da bi bilo korisno da se broj pušača smanji, pogotovo u najranijoj životnoj dobi.

"Ovo moramo gledati kao problem društva i odgvornosti pojedinca za sebe i svoje zdravlje, a ne samo u smislu da se želi postići nekakva kaznena mjera", dodao je Bogdanić.

DODAJTE KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR​:​

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

VIJESTI

VIŠE O VIJESTIMA

Posljednje riječi mladog Palestinca prije smrti: "Ova zemlja je naša, nećemo je predati"

Posljednje riječi mladog Palestinca prije smrti: “Ova zemlja je naša, nećemo je predati”

e-Vijesti15/12/2017
Podgorica: Otvorena izložba „Tragovi osmanlijske kulture u Tuzima“

Podgorica: Otvorena izložba “Tragovi osmanlijske kulture u Tuzima”

e-Vijesti15/12/2017
U Atini održani protesti protiv Trumpove odluke o Jerusalemu

U Atini održani protesti protiv Trumpove odluke o Jerusalemu

e-Vijesti15/12/2017
Završena manifestacija Dani o Allahovom Poslaniku "Selam, ya Resulallah"

Završena manifestacija Dani o Allahovom Poslaniku “Selam, ya Resulallah”

e-Vijesti15/12/2017
Erdogan: Jerusalem je i Istanbul, i Islamabad i Medina...

Erdogan: Jerusalem je i Istanbul, i Islamabad i Medina…

e-Vijesti15/12/2017
Vandali ponovno izvršili napad na džamiju u Trebinju

Vandali ponovno izveli napad na džamiju u Trebinju

e-Vijesti15/12/2017
U intervenicijama izraelske vojske u Pojasu Gaze povrijeđen 31 Palestinac

Izraelski vojnici pucali na protestima u Gazi: Poginula dva Palestinca, 82 ranjenih

e-Vijesti15/12/2017
U intervenicijama izraelske vojske u Pojasu Gaze povrijeđen 31 Palestinac

U intervenicijama izraelske vojske u Pojasu Gaze povrijeđen 31 Palestinac

e-Vijesti15/12/2017
U Zagrebu počeo InterCool Fest - festival za upoznavanje azilanata

U Zagrebu počeo InterCool Fest – festival za upoznavanje azilanata

e-Vijesti15/12/2017
Otvorenje metro linije Uskudar-Umraniye

Erdogan: Odluka o Jerusalemu je najava novih operacija prema islamskom svijetu

e-Vijesti15/12/2017